Skip to content
O sádle
Články
#JedemeNaSádle
Recepty
Kontakt
🥇 Soutěž
Blog
Domů
>
Články
Články
Vaření se sádlem
21. 2. 2019
Sádlo je v kuchyni evergreen. Dříve to byl pro naše babičky jediný dostupný tuk, na kterém vařily, pekly a smažily. Sádlo je oblíbené i nyní. Mnoho kuchařů, ať už profesionálních, nebo těch, kteří vaří doma pro své blízké, ho rádo využívá. Přednosti sádla při vaření Sádlo je vyhledáváno nejen kvůli své konzistenci a chuti, ale také dlouhé době použitelnosti.…
Celý článek
Proč se říká, že je sádlo nezdravé? Je to pověra nebo fakt?
17. 2. 2019
Média, především televize jsou dnes velkými propagátory zdraví. Ovlivňují naše myšlení, naše skutky i to, co si vložíme v obchodě do košíku. V reklamách často vidíme margaríny a ztužené tuky a zdá se nám to tak v pořádku. Vždyť přece v televizi říkali, že jsou dobré pro naše tělo. Lidé se většinou chovají jako stádo. A tak, když máslo kupuje sousedka z horního patra…
Celý článek
Celý rozhovor s Uršulou Klukovou
12. 2. 2019
Je v naší kotlině větší odborník na pravou českou kuchyni než Uršula Kluková? Podívejte se na rozhovor s touto legendou naší kuchyně.
Celý článek
Sádlo a jeho účinky na zdraví
10. 2. 2019
Nastává sychravé počasí, sluníčko bojuje s větrem a deštěm a postupně bohužel prohrává. Za několik dní se paní Zima ohlásí plnou silou. Aby byl náš organismus na takové nevlídné počasí dobře připraven a ustál ho bez ztráty hvězdičky, je nejvyšší čas začít s prevencí. Asi se divíte, jak s tím souvisí sádlo. Sádlo má mnoho látek, které jsou prospěšné pro lidský…
Celý článek
Sádlo – tradiční potravina, používaná k přípravě jídla i pro hlavy státu
4. 2. 2019
V kuchyni se v současné době rádi vracíme k tradičním, původním surovinám. K něčemu, co se přirozeně vyskytuje v přírodě a co lze použít takřka v syrovém stavu. Mezi takové potraviny patří i vepřové sádlo, které zažívá renesanci. Naštěstí. Dříve bylo předními odborníky na výživu zatracováno. Dnes už se ví, že tuky v omezené míře neškodí. Pokud hledáte ty správné, je třeba volit…
Celý článek
Rozhovor s Uršulou Klukovou II. a tip na její recept na uhlířinu!
27. 1. 2019
Uršula Kluková si s náma popovídala o svých oblíbených receptech. Zkusíte její specialitku? Uhlířina podle Uršuly Uvaříme oloupané brambory. Na sádle osmažíme cibulku. Připravíme si kysané zelí, které trochu pokrájíme. Brambory scedíme a rozmačkáme šťouchadlem, osolíme. Do brambor zamícháme osmaženou cibulku a kysané zelí. A celé to polijeme horkým sádlem a domácíma škvarkama. Podáváme s pivem nebo podmáslím.
Celý článek
Sádlo a vitamíny
26. 1. 2019
Pokud budete chtít udělat něco pro své zdraví a sníst potravinu bohatou na vitaminy a další důležité živiny, asi těžko sáhnete po sádle. A přitom klidně můžete, sádlo je totiž super potravina, která zaujme přísunem skutečně zdravých živin. Také jste překvapeni? Nasycené kyseliny, které zlepšují zdraví Podívejme se, co vlastně sádlo obsahuje. Hovoříme pochopitelně o vepřovém sádle, které se…
Celý článek
Rozhovor s Uršulou Klukovou a tip na její recept na bramborák
22. 1. 2019
Uršula Kluková si s náma popovídala o svých oblíbených receptech. A kdo z nás by nemiloval dobře osmažený bramborák? Bramborák na sádle s mrkví podle Uršuly Brambory pořádně osušte a nastrouhejte, nechte vykapat tekutinu a osušte je pevným kuchyňským papírem nebo vymačkejte v utěrce. Pak je v míse s vejcem, hladkou moukou, česnekem, solí, pepřem a rozemnutou majoránkou zpracujte na těsto. Nastrouhat mrkev na hrubým struhadle.…
Celý článek
Hřbetní sádlo
21. 1. 2019
Kvalitní vepřové sádlo získáváme z několika částí prasete. Záleží na umístění v těle zvířete. Jak jsme uvedli v článku o jednotlivých typech sádla, je možné z prasete získat několik druhů sádla, kdy každý z nich může být vhodný k trochu jinému použití. Nejkvalitnější sádlo je ze hřbetu a říká se mu hřbetní sádlo. Hřbetní proto, že podkožní tuková tkáň je uložena na svalovině…
Celý článek
Soutěžte s Uršulou Klukovou a vyhrajte kávovar
16. 1. 2019
Těžko byste dříve hledali domácnost, kde by sádlo nemělo své místo. Nyní je sádlo opět na vzestupu, a to díky návratu k tradičním potravinám. Sádlo tak znovu nabírá na popularitě a získává tak své čestné místo v moderním jídelníčku. Proč je sádlo oblíbené? Sádlo je všestranný tuk. Využití má v teplé i studené kuchyni, v kosmetice a při léčbě nemocí (dýchací cesty, ekzém…
Celý článek
Sádlo a transmastné kyseliny
8. 1. 2019
V posledních letech jsme ze sdělovacích prostředků slyšeli na téma konzumace tuků opravdu hodně negativních zpráv. Mimo obecné doporučení vyhýbat se tukům jsme se mohli setkat s termínem nenasycených a nasycených mastných kyselin. S nimi souvisí také pojem transmastné kyseliny, o kterých se častomluví v souvislosti s jejich škodlivostí. Pojďme si udělat jasno v tom, o co se vlastně jedná. Základem každého tuku…
Celý článek
Sádlo a tradiční pokrmy
5. 1. 2019
Internet a časopisy jsou plné receptů, co udělat na sádle nebo se sádlem. Podívejme se na ty nejznámější z nich, které už znaly i naše babičky a prababičky. Sádlo jako dostupná ingredience se objevovalo v mnoha receptech již před lety. Dříve bylo zvykem, že na venkově se ve skoro každé chalupě chovalo prase a po jeho porážce se pak z části připravovalo…
Celý článek
Navigace pro příspěvky
1
…
4
5
6
7
8
…
11