Skip to content
O sádle
Články
#JedemeNaSádle
Recepty
Kontakt
🥇 Soutěž
Blog
Domů
>
Články
Články
V čem uchovávat sádlo
10. 7. 2019
Vepřové sádlo je v kuchyni opět oblíbené. Po několika letech, kdy bylo sádlo zatracováno a nahrazováno rostlinnými tuky, si opět našlo cestu do našeho jídelníčku. Také vědci a zdravotníci ve svých mnohých studiích potvrdili, že kvalitní vepřové sádlo má pozitivní účinky na náš organizmus, pokud se konzumuje v množství přiměřeném našemu aktuálnímu zdravotnímu stavu. V dnešní době není…
Celý článek
Sádlo a fitness
29. 6. 2019
Chodíte pravidelně cvičit, posilovat nebo běháte a přitom se stravujete zdravě v souladu se zásadami zdravého životního stylu. Při pomyšlení na vyškvařené vepřové sádlo se vám sbíhají sliny na jazyku, ale držíte se svého stylu, do kterého vám tak nějak sádlo nezapadá. Děláte však velkou chybu. Ochuzujete se o mnoho důležitých látek, které sádlo obsahuje a které prospívají…
Celý článek
Sádlo – živočišný tuk s neměnným složením
23. 6. 2019
Nakupování je pro některé zábava a pro jiné utrpení. Ten, kdo si libuje v proplétání s košíkem mezi lidmi v úzkých uličkách obchodního domu, se většinou spokojí s málem. Jednoduše jezdí po naučené trase a týden co týden nakupuje stejné potraviny. Jiný zákazník třeba může dbát na zdravou stravu a návštěva obchodu mu zabere mnohem více času. Pročítá etikety a snaží se najít…
Celý článek
Hormonální změny a sádlo
20. 6. 2019
O sádle a jeho vlivu na náš zdravotní stav toho bylo napsáno už mnoho. Zároveň už byly vyvráceny i rozšířené mýty o jeho negativním dopadu na náš organismus. Ale asi si teď říkáte, jak může sádlo souviset s hormonálními změnami. Hormonální změny v našem těle jsou průvodním jevem některých životních změn. Mezi nejvýznamnější změny v těle ženy patří období, kdy nastupuje…
Celý článek
Udržujte srdce v kondici
12. 6. 2019
Jak je nám všem známo, zdraví je to nejcennější, co máme. Vzhledem k současnému životnímu stylu mnoha lidí dnes platí toto staré rčení dvojnásob. Onemocnění srdce patří mezi nejčastější choroby. Abychom si srdce chránili a udrželi ho dlouho v dobré kondici, měli bychom tomu přizpůsobit náš životní styl. Hodně pohybu, zdravá strava, žádný stres, to nejsou žádná klišé,…
Celý článek
Mazání a smažení
8. 6. 2019
Oblíbené jídlo našich předků – chléb namazaný sádlem – opět získává na oblibě. Vepřové sádlo si znovu našlo cestu do našeho jídelníčku a využívá se jak v teplé, tak ve studené kuchyni. Své nenahraditelné místo má ale také v léčitelství a kosmetice. Sádlo má sice ve studené kuchyni jen omezené možnosti použití, ale i tak ho lze využít. Kvůli své…
Celý článek
Důvody, proč sádlo zahrnout do diety
14. 5. 2019
Možná si myslíte, že sádlo a dieta k sobě moc nepatří. Tento mýtus chceme ale vyvrátit, a proto přinášíme důvody, proč vepřové sádlo zahrnout do diety. Mnoho z nás si vepřové sádlo neumí představit v jídelníčku dietáře. Ale jak ukázal aktuální americký výzkum, jehož se zúčastnilo více než 300 000 respondentů, neexistuje žádný důkaz o tom, že by konzumace nasycených tuků,…
Celý článek
Zařaďte sádlo do jídelníčku
14. 5. 2019
Vepřové sádlo měli ve svém jídelníčku už naši předci. Jednalo se o dostupný tuk, který si mohli dovolit i chudé rodiny. Na začátku 90. let minulého století se sádlo dostalo trochu do pozadí, ale v posledních letech zažívá svůj velký návrat. Kolem sádla se vytvořilo mnoho mýtů. Jedním z nich je, že konzumace sádla je příčinou zvýšeného cholesterolu v těle. Přitom…
Celý článek
Mazání na jizvy a poranění pokožky
10. 5. 2019
Jak jste se mohli dočíst v našich dalších článcích, sádlo má opravdu pestrou škálu využití. Mimo vaření a pečení vyniká také v péči o pokožku. Je to vlastně přírodní kosmetika s celou řadou benefitů a blahodárných účinků. Můžete jím směle nahradit stávající tělové a obličejové krémy, ale uplatnění najde také jako součást domácí lékárničky pro případ poranění kůže nebo po operačním zákroku,…
Celý článek
Podvýživa vede k obezitě
3. 5. 2019
Myslíte, že se podvýživa týká jen hladem trpících obyvatel rozvojových zemí? Tuto dřívější představu v posledních letech zásadně mění nové poznatky organizací sledujících zdravotní stav lidstva. Podvýživa způsobená nedostatkem živin se nazývá malnutrice a podle odborníků se stala novým zdravotním problémem napříč celosvětovou populací. Malnutrice je způsobená tím, že člověk nepřijímá odpovídající poměr a množství živin. Následkem toho…
Celý článek
Sádlo, nesmrtelné výživové mýty a trochu čistého vína – z Čech až na Okinawu a zase zpátky
1. 5. 2019
Autorem článku je Mgr. Jan Vyjídák, LL.M. MSc. – Advokát a nezávislý poradce v oblasti výsledků lékařské péče a procesní optimalizace ve zdravotnictví. Je členem českého think-tanku Globopol. Zaměřuje se mj. na medicínu a výživu založenou na důkazech, zdravotnická data a odborné studie. Sádlo tu bylo, je a bude (složení sádla, součást tradiční stravy nejen na Okinawě) Ačkoliv zabíjačky, tedy tradiční hody spojené s porážkou…
Celý článek
Zařaďte sádlo do jídelníčku
26. 4. 2019
Vepřové sádlo měli ve svém jídelníčku už naši předci. Jednalo se o dostupný tuk, který si mohli dovolit i chudé rodiny. Na začátku 90. let minulého století se sádlo dostalo trochu do pozadí, ale v posledních letech zažívá svůj velký návrat. Kolem sádla se vytvořilo mnoho mýtů. Jedním z nich je, že konzumace sádla je příčinou zvýšeného cholesterolu v těle. Přitom…
Celý článek
Navigace pro příspěvky
1
2
3
4
5
6
…
11