Skip to content
O sádle
Články
#JedemeNaSádle
Recepty
Kontakt
🥇 Soutěž
Blog
Domů
>
Články
>
Page 3
Články
Průmyslově vyráběné sádlo vs. domácí
26. 9. 2019
Sádlo je jedním z nejdostupnějších tuků a škvaří se v domácnostech od nepaměti. Ke škvaření totiž není potřeba žádné speciální vybavení. Možná si ještě vzpomínáte, jak měla vaše babička kamna, ve kterých topila dřevem a vařila a smažila na litinových plátech. I když se vybavení domácností od té doby změnilo, tradiční způsob škvaření sádla přetrvává. Pro domácí škvaření stačí použít kastrol…
Celý článek
Představujeme vám Lucku Grusovou z Paleosnadno.cz
23. 9. 2019
Představujeme vám Lucku Grusovou, autorku Voňavé kuchařky a oblíbenou foodblogerkou. Lucku z našeho portálu zřejmě již znáte, máme od ní výborné recepty. Kdy jste se rozhodla stát se blogerkou a co vás vedlo k založení blogu? Já nikdy blogerkou být ani nechtěla. A upřímně? Vlastně se ani za blogerku nepovažuji. Jako blogera vidím někoho, kdo se čtenáři sdílí své myšlenky, a tak…
Celý článek
Jak poznat kvalitní hřbetní sádlo
18. 9. 2019
Dnes už není problém poznat kvalitní sádlo. Díky internetu a různým aplikacím si můžete informace najít jednoduše. Také výběr v řeznictví nebo obchodních řetězcích je velký. A napomáhá tomu i povinnost označování potravin a uvádění jejich složení na obalech. I když má prase několik druhů sádla, nejlepší je sádlo hřbetní nebo chcete-li řemenové. Pokud si budete sádlo škvařit doma, pak…
Celý článek
Není proč se sádlu vyhýbat
10. 9. 2019
Živočišné tuky, jako například sádlo nebo lůj, jsou v potravinářství považovány za přírodní suroviny určené pro konzumaci nebo pro další zpracování. Sádlo se využívá jako prostředek na smažení nebo zkrácení doby pečení. Některé lidi ale trápí jeho složení a mají pocit, že sádlo škodí jejich zdraví. Z toho důvodu vznikla například studie na Malajské univerzitě týkající se složení…
Celý článek
Rozhovor s paní Marií o sádle v kuchyni kdysi a dnes
29. 8. 2019
Že sádlo a dlouhověkost k sobě nepatří? Vyvedeme vás z omylu. Přečtěte si rozhovor s naší věrnou čtenářkou paní Marií Š., jejíž babička si bez sádla nedovedla představit svůj jídelníček, a přesto se dožila 111 let. Nasadle.cz: Povězte nám, paní Marie, jaký máte vztah k sádlu? Marie: Vztah k sádlu mám kladný již od malička. Moje babička měla v Praze vlastní řeznictví. Takže…
Celý článek
Výroba sádla
29. 8. 2019
Možná si vzpomínáte, jak babička na vesnici měla plný sádlák vepřového sádla. To byl velký kameninový nebo keramický hrnec s uchy, ve kterém se v chladu uchovávalo sádlo. Nikdy jste se ale vlastně nezajímali o to, jak se sádlo dělá. Jeho výrobu se pokusíme trochu přiblížit. Domácí a průmyslová výroba sádla probíhá podobně. Pokud si sádlo chcete vyškvařit doma,…
Celý článek
Druhy sádla a k čemu slouží
21. 8. 2019
Vepřové sádlo se používá od nepaměti k různým účelům. Nejen v kuchyni, ale také například v kosmetice. Sádlo bylo vždy dostupné všem společenským vrstvám. Škvařilo se doma a používalo se z doma vykrmeného prasete. Pokud si chcete sádlo také vyškvařit, ale z pochopitelných důvodů nemáte doma vykrmené prase, můžete si koupit v řeznictví sádlo v surovém stavu a z něj pak sádlo vyškvařit. Při nákupu…
Celý článek
Pravda o náhradě sádla
15. 8. 2019
Žijeme v době různých pokroků a modernizací. Proto není divu, že velká řada změn probíhá i v potravinářství. Tradiční potraviny se v posledním století začaly nahrazovat, ať už z jakéhokoliv důvodu, jinými výrobky. Americká studie se snaží prokázat výhody náhrady sádla V oblasti živočišných tuků, konkrétně sádla, se začalo věřit, že jde o nezdravé výrobky, které způsobují na rozdíl od jejich náhrady,…
Celý článek
Výživové odhalení
10. 8. 2019
Vepřové sádlo je stoprocentní tuk. Používá se od nepaměti při vaření a pečení. Má nenahraditelné výživové vlastnosti. V současné době si našlo opět své důležité místo v domácí i profesionální kuchyni. V minulých letech dostalo ale nálepku nevhodného tuku, který má negativní vliv na lidské zdraví. Bylo to především v souvislosti se srdečními onemocněními a se zvýšeným cholesterolem. Naštěstí se v současnosti…
Celý článek
Sádlo na vzestupu
28. 7. 2019
Jak jste si mohli přečíst v minulých článcích, negativní účinky živočišných tuků na lidské zdraví byly v minulosti nadměrně zveličeny, a sádlo se tak neprávem dostalo mezi nežádoucí položky vašeho jídelníčku. Přitom se jedná o složku potravy, která nás provází už od úplných počátků, kdy první lidé lovili a konzumovali divoká zvířata. V posledních letech ovšem vědecké průzkumy naopak začínají…
Celý článek
Jak sádlo ovlivňuje naše tělo?
22. 7. 2019
Obliba kvalitního vepřového sádla opět stoupá. Je to způsobeno nejen snahou o tradiční vaření, ale také vyvrácenými mýty, které o sádle kolovaly dříve. Sádlo je 100% živočišný tuk, který se v kuchyni využívá již po staletí. Ale v minulých dvou dekádách bylo trochu upozaděno, protože se objevily jeho náhražky a také různé odborné studie, které mu nebyly příliš nakloněny. Z…
Celý článek
Sádlo je srdcovka
18. 7. 2019
Vepřové sádlo rozděluje populaci na dva tábory. Jedni ho milují, druzí zatracují. Poté, co v devadesátých letech minulého století stoupala obliba rostlinných margarínů, dostalo se sádlo na černou listinu – především kvůli různým lékařským studiím, které mu přisuzovaly neblahé účinky na lidský organismus. Postupem let se ale zjistilo, že sádlo má některé vlastnosti lepší než rostlinné…
Celý článek
Navigace pro příspěvky
1
2
3
4
5
…
11