Skip to content
O sádle
Články
#JedemeNaSádle
Recepty
Kontakt
🥇 Soutěž
Úvodní stránka
Recepty
Počet porcí:
6
Obtížnost:
Doba přípravy:
Dršťková polévka
Dršťková polévka – někdo ji miluje, jiní nemůžou ani cítit. Pokud patříte do skupiny milovníků, určitě musíte zkusit tento recept.
Celý recept
Počet porcí:
4
Obtížnost:
Doba přípravy:
Krémová zeleninová polévka
Podzim je tady a v sychravém počasí se chceme zahřát pořádným jídlem. Tato zeleninová polévka plná vitamínů je skvělá volba.
Celý recept
Počet porcí:
5
Obtížnost:
Doba přípravy:
Škvarková pomazánka s jablky
Znáte škvarkovou pomazánku? A zkusili jste ji kombinovat se svěží chutí jablek? Vyzkoušejte a přesvědčte se sami, jak to funguje.
Celý recept
Počet porcí:
6
Obtížnost:
Doba přípravy:
Šťavnatá sekaná
Sekaná v někom vyvolává vzpomínky na nudné jídlo ze školní jídelny, může to být ale i výborný nedělní oběd. Touto šťavnatou sekanou určitě nepohrdnete.
Celý recept
Obtížnost:
Doba přípravy:
Houbové řízky
Tradiční český recept, který žádného milovníka hub neurazí.
Celý recept
Počet porcí:
4
Obtížnost:
Doba přípravy:
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Mysleli jste si, že udělat domácí plněné knedlíky je náročné. Ukážeme vám, že to není žádná věda.
Celý recept
Počet porcí:
4
Obtížnost:
Doba přípravy:
Sýrové krokety
Milujeme krokety, proto jsem se rozhodli zkusit domácí. Jdete do toho s námi?
Celý recept
Počet porcí:
4
Obtížnost:
Doba přípravy:
Koprová omáčka
Koprovku buď milujete, nebo nesnášíte. Pokud patříte do první skupiny, pojďte si ji s námi uvařit!
Celý recept
Obtížnost:
Doba přípravy:
Sádlové rohlíky
Všichni milujeme vůni a chuť čerstvých rohlíků ke snídani. Teď si je můžete připravit sami doma.
Celý recept
Počet porcí:
4
Obtížnost:
Doba přípravy:
Bramboráky se zelím a uzeným masem
Bramboráky jsou výborné jako příloha k nejrůznějším jídlům, skvěle si ale rozumí i se zelím a uzeným masem. Jednoduchá kombinace, která skvěle chutná.
Celý recept
Počet porcí:
4
Obtížnost:
Doba přípravy:
Segedínský guláš
Tradiční maďarské jídlo, které se perfektně uchytilo i u nás. Jeho příprava je navíc jednoduchá a vystačíte si s jedním hrncem.
Celý recept
Počet porcí:
4
Obtížnost:
Doba přípravy:
Podkrkonošská cibulačka
Jídlo, které zaručeně potěší všechny milovníky cibule a lahodných polévek.
Celý recept
Z našeho blogu
Masopust, svátky plné vydatného jídla
6. 1. 2021
Fašant, voračky, končiny, či obecně karneval. Masopust se často překládá jako “opuštění masa”, opak je ale pravdou. V období veselek trvajícím od svátku Tří králů až do Popeleční středy, která letos vychází na 17. února, hodovali naši předci jak jen mohli. Právě s Popeleční středou totiž přichází 40 dní postního období a následují Velikonoce. O masopustu se hojně hoduje, tančí…
Celý článek
Ondřej Brzobohatý: Vaření je moje vášeň
4. 9. 2020
Bylo nám potěšením tvořit rozhovor s Ondřejem Brzobohatým. Přečtěte si jaký vztah má Ondřej k vaření a k našemu oblíbenému sádlu. 🙂 Zřejmě tuto otázku dostáváte nyní pořád, ale jak jste zvládl nouzový stav a dala vám tato situace něco nového? Myslím ve smyslu vnímání svobody pohybu, to jak je zdraví a setkávání se s blízkými důležité. Byla to doba, a ještě…
Celý článek
Vaříme na Den rodiny
5. 5. 2020
Rodina je základ státu. To nás učili už na základní škole. Na 15. května připadá Mezinárodní den rodin. Nejen v tento den by se měla rodina sejít, zastavit se, odpočinout si od každodenního shonu a popovídat si. Určitě si vzpomínáte, jak jste se takto setkávali s celou rodinou třeba u babičky. Mnozí z vás taková setkání jistě zažívají dodnes. Nemusí to…
Celý článek
Jitka Matěchová: Na vlně chuti
23. 3. 2020
Jitku Matěchovou můžete znát díky receptům, které s námi Jitka sdílí. Jaké to je ze dne na den změnit jídelníček a co všechno obnáší intolerance na laktózu nebo na bílkovinu kravského mléka (BKM)? Čtěte! Kdy jste se začala zajímat o zdravou výživu? O zdravou výživu jsem se začala zajímat ve chvíli, kdy se nám narodil syn, a mnohem více, když…
Celý článek
Sádlo v minulosti a dnes
21. 2. 2020
Vepřové sádlo se v kuchyni objevuje odpradávna. Jde o nejdostupnější tuk. V minulosti se sádlo vždy škvařilo doma. Jeho výroba je poměrně jednoduchá. K jeho škvaření stačí pouze hrnec. V současnosti se sádlo běžně prodává již vyškvařené, připravené k okamžitému použití. Dříve nebylo na výběr tolik tuků jako v současnosti. Hospodyně se musely tedy spokojit jen se sádlem. To ale využívaly velice…
Celý článek
Tuk jako zdroj energie
7. 2. 2020
S vepřovým sádlem je to někdy těžké. Někteří ho zatracují, jiní na ně nedají dopustit. Sádlo nikdy nevyvolávalo tolik rozporuplných názorů jako v posledních letech. Vědci a lékaři již vyvrátili dřívější závěry, že sádlo způsobuje srdeční onemocnění a že zvyšuje nezdravý cholesterol. Sádlo obsahuje mononenasycené mastné kyseliny. Díky těmto kyselinám dochází k lepší využitelnosti tuku a jeho snadnějšímu zpracování v organismu.…
Celý článek
Tuky a zdravá strava
15. 1. 2020
Možná jste se rozhodli upravit si jídelníček a zařadit do něj zdravější potraviny. Rozhodně do něj patří ale i tuky. Ovšem ty zdravé. Tuky dělíme na zdravé a nezdravé. Je mnoho tuků, na kterých můžeme připravovat jídla nebo které můžeme přidávat do pokrmů, ale jen některé jsou pro nás vhodné. Zároveň se bez tuků náš organismus neobejde, protože…
Celý článek
Co jíst a nejíst při keto dietě.
2. 1. 2020
Co jíst a nejíst při keto dietě Právě jsme přivítali nový rok s magickým dvojčíslím 20. Pokud jste do něj vstoupili s předsevzetím zhubnout, jak jsme zmiňovali v minulém článku, možná vaše volba padla právě na keto dietu. Keto dieta nebo také ketogenní dieta je redukční dieta, při které se konzumují zdravé tuky a sníží se příjem sacharidů. Když tělu…
Celý článek
Novoroční předsevzetí
30. 12. 2019
Na konci roku většina z nás bilancuje. Co se nám povedlo, nepovedlo, co jsme prožili a přemýšlíme, co nás čeká další rok. Touto dobou už máme i promyšlená předsevzetí do nového roku. K tomu, abychom je dodrželi, často potřebujeme silnou vůli. Přiznejme si, kolikrát jsme si předsevzetí již dali a kolik se nám jich podařilo dodržet? Nebojte, nejste v tom sami.…
Celý článek
Staročeský vánoční stůl
23. 12. 2019
Vánoce jsou časem hojnosti, tradic a setkávání se s rodinou a blízkými přáteli. Platilo to vždy a i v dnešní uspěchané době tyto zvyky a tradice přetrvávají. O Vánocích bývá svátečně nazdobený byt. Výzdoba vánoční atmosféru ještě umocňuje. Pokud trávíme svátky s dětmi, chystáme pro ně různé tradiční zvyky. Mnoho rodičů a prarodičů s dětmi dělá lodičky ze skořápek ořechů, u někoho se lije olovo. Všude…
Celý článek
Podle čeho kupovat sádlo
21. 12. 2019
Většina zákazníků dnes dává přednost kupovanému hotovému sádlu před domácí výrobou. Je to určitě pohodlnější a rychlejší. Zákazník si koupí takové množství, o němž ví, že je spotřebuje. Může si totiž pravidelně kupovat nové, aby měl čerstvé sádlo vždy po ruce. V obchodech je na výběr několik hotových variant sádla. Je možné vybrat sádlo v pergamenovém papíru…
Celý článek
Zdravé vánoční tuky
18. 12. 2019
Vánoce? Pro někoho období rodinné pohody, setkávání se s přáteli a dětská radost. Pro jiného období stresu, melancholie a přibírání na váze. To poslední je často způsobeno vánočním přejídáním a mlsáním cukroví. Do vánočního cukroví patří kvalitní živočišný tuk. To už věděly i naše babičky a prababičky. Mnohé recepty se předávají z generace na generaci. Bez másla nebo sádla by cukroví nemělo…
Celý článek