Média, především televize jsou dnes velkými propagátory zdraví. Ovlivňují naše myšlení, naše skutky i to, co si vložíme v obchodě do košíku. V reklamách často vidíme margaríny a ztužené tuky a zdá se nám to tak v pořádku. Vždyť přece v televizi říkali, že jsou dobré pro naše tělo. Lidé se většinou chovají jako stádo. A tak, když máslo kupuje sousedka z horního patra a ta se v tom vyzná, zajdete si pro ně také. Málokdo z nás si však všimne i něčeho jiného než obrázku na přední straně obalu.
Vybíráme totiž hlavně očima a podle toho, co známe anebo co nám bylo doporučeno. Není moc lidí, kteří by skutečně četli etikety. A přitom hlavně z nich můžeme vyčíst, co je, a co není dobré pro naše tělo.
Realita dne
Hluboko v nás je zakořeněno, že sádlo je mastné, a tudíž není zdravé. Mastnota je strašákem. Představa, že si něco takového dobrovolně mažeme na pečivo, nejčastěji křupavý chléb, nejlépe domácí, je pro nás skutečně děsivá. Paradoxně máslo si na něj mažeme běžně a na ně přidáme opepřenou slaninu. Absurdní.
Klady sádla
Je vědecky dokázáno, že sádlo je pro naše tělo přínosné. Sádlo totiž tolik nezatěžuje naše trávení. Je lehce rozpustné i při nízkých teplotách. Prakticky je rozpustíte v ruce. A do žaludku se tak tato potravina dostane již v kapalném stavu. Tělo pak nemusí vynakládat tolik energie na její zpracování. Navíc jde o čistě přírodní produkt. Nejsou v něm barviva, zahušťovadla, soli ani dochucovadla. Tak, jak jej ze zvířete dostanete, tak jej zkonzumujete. Nejčastěji se užívá vepřové sádlo.
To, co získáte z prasete, pak v podstatě rovnou používáte v kuchyni. Jde tedy o domácí produkt. Neobsahuje ani žádné transmastné kyseliny, naopak zde najdete prospěšné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které snižují množství hladiny cholesterolu v krvi. Málokdo ví, že také pomáhají produkovat určitý typ hormonů, které jsou důležité pro buňky, cévy, pro dobrou srážlivost krve a napomáhají činnosti mozku a očí.
Sádlo je vskutku velmi užitečným přírodním lékem. Je nabité vitaminy jako A, D a E, které jsou prospěšné převážně v zimním období. A dobrou zprávou pro alergiky je to, že neobsahuje laktózu. Konzumovat je tedy může kdokoliv, bez omezení.
Je nutné hledět na fakta o sádle
Je tedy jasně vidět, že tvrzení z minulých dob, že sádlo je velmi nezdravé a měli bychom se mu vyhýbat obloukem, není správné. Přesto mnoho lidí stále tvrdí svou. Je to však veliká škoda. Z výše uvedeného jasně vyplývá, že je zdravé. V přiměřeném množství a v ne moc častých dávkách. Přiměřeně, přiměřeně, tak jako je to ve známé pohádce. Ale to platí u všeho.
Až tedy příště budete v obchodě, zkuste si schválně porovnat etikety na sádle a margarínu, který běžně kupujete. Rozdíl bude obrovský.
Pamatujte tedy, že je důležitý poměr mastných kyselin ve výrobku, a ne to, zda je označený jako máslo, sádlo nebo jiný tuk. Třeba palmovojádrový je mnohonásobně nebezpečnější z pohledu výživy než již zmíněné sádlo. Bohužel je obsažen v poměrně velkém počtu potravin. Jezte tedy neprůmyslově zpracované potraviny, co nejvíce přirozené jídlo. U vepřového sádla nesáhnete vedle.
Snad jsme přesvědčili už i vás a vyvrátili fámy o tom, že je sádlo nezdravé. Fakta hovoří jasně.